Linköping XC-race – Teknisk trail suger… musten ur benen!

I lördags var det dags för årets sista tävling, Linköping XC-raceExtra sköj att två kompisar hängde på och fick testa sitt första traillopp vilket gav mersmak. Vi var på plats rätt tidigt och gav oss ut på en promenad efter att vi hade införskaffat nummerlappar. Vädret var helt perfekt, lagom kallt och inget regn. Väl ute i skogen lyckades vi komma in på den sista biten av banan. Terrängen var rätt flack, några gyttjehål som skulle passeras men annars relativt lätt trail. Då vi sett filmer (se tidigare inlägg) på flera riktigt blöta passager så var vi nöjda med att det såg rätt så enkelt ut.

När det sen blev dags att värma upp så passade vi på att springa lite i början på banan och även den biten kändes som att det skulle gå att pressa på ganska snabbt. Banan bestod av en 5-kilometersrunda som vi skulle springa två gånger med vattendepå vid varvningen. Min tanke var att försöka stå på rätt bra då terrängen verkade rätt så överkomlig. Men ack så fel jag hade!

Det visade sig givetvis att de passager som vi hade lyckats reka på banan var de klart enklaste. Banan bestod till största delen av en smal, knixig stig med mycket rötter, lerhål lite här och där, en riktigt seg passage genom en halvsank myr samt två riktigt branta stenshällsbackar och mitt i allt detta en rejält brant backe. Annars var det rätt så få höjdmeter för att vara ett terränglopp. Men jobbigt var det allt minsann ändå.

Jag ångade på rätt bra under första varvet. Då tävlingsledningen hade varnat för att ha med mobiltelefoner pga eventuella vattenhinder så sprang jag utan gps då jag ännu inte har köpt min Suunto Ambit 2 S White. En klar nackdel att inte ha full koll på tempot och jag hade säkerligen haft stor nytta av att veta hur jag låg till pulsmässigt för jag antar att jag låg väldigt högt.

LXCRACE2K13Den här bilden tror jag är tagen efter ungefär sex kilometer direkt efter en brant stigning. Mina ögon säger väl egentligen allt som en pulsklocka hade kunnat berätta för mig. Sjukt trött jag var här och på gränsen till att spy av utmattning.

Likt Mullsjö X-trail Halvmara hade jag startat i ett lite för högt tempo och folk började springa förbi mig. Det är lite segt sett ur ett mentalt perspektiv men som tur var hade jag en löpare som jag legat bakom hela loppet som höll ett tempo som jag mäktade med så jag var inte helt ensam om att bli omsprungen. Vi slapp i alla fall att springa genom några vattenpassager vilket jag tyckte var rätt skönt. Jag lyckades dock med min första vurpa på ett lopp. Blev lite stressade då vi var mycket folk på en smal stig samt i kombination med min trötthet så missade jag helt enkelt att lyfta foten tillräckligt mycket. Som tur var så gick allt bra. Jag gjorde en #1 kombinerat med #3 och #5 helt enkelt: http://trailandultrarunning.com/top-5-reasons-people-fall-on-the-trail/

LXCRACE2K13Här hann jag i alla fall få till något som liknande ett leende. ”It’s all about smiles – Not miles”

Andra varvet var segt, men jag lyckades hålla rygg på löparen jag följt under hela loppet och spurtade förbi en annan löpare på upploppet dessutom. Vilket kanske inte var helt smart. För när jag väl stannade i målfållan så slog utmattning till på allvar och jag spydde tre gånger. Vet inte om det är att jag äter fel eller dricker fel inför lopp som börjar runt middagstid…? Antagligen var det helt enkelt så att jag pressade mig för mycket helt enkelt.

Jag slutade på en 37:e plats av 120 löpare på tiden 51.11. Dock var vi många som sprang in runt den tiden. Hade jag bara varit lite mer än en minut snabbare så hade jag hamnat på 24:e plats istället. Rätt stor skillnad.

LXCRACE2K13Så här härligt skitiga var mina Salomon Sense Mantra efter loppet =] Tyvärr visade de ännu en gång att lera, blöta stenhällar och att hoppa över blöta nedfallna träd inte är det de gör bäst. Flera gånger fick jag fega då jag inte vågar lita på skorna, vilket gör att jag tappar tid. Kvällen innan loppet beställde jag äntligen mina Icebug Acceleritas3 RB9X och det på en hejdundrandes rea dessutom då jag gav bara 500 kr för dem. Gött! Om de är så bra som jag hoppas på så kommer de underlätta rejält vid sådana här förhållanden.

Mina nya bad boys!

Acceleritas3

IMG_3855Det ska bli härligt att testlöpa värstingdobbarna och det förhoppningsvis helt sjuka greppet till helgen!

Sammanfattningsvis kan jag rekommendera Linköping XC-race varmt och jag kommer säkerligen springa nästa år med. Bra arrangemang, härligt teknisk och jobbig bana där man måste ha fullt fokus på var man ska sätta foten nästa hela tiden.

 

 

 

4 tankar på “Linköping XC-race – Teknisk trail suger… musten ur benen!

  1. Gott, ända in i kaklet. Spy x 3 efter målgång då har man gjort vad kunnat den dagen. Var hittade du Acceleritas 3 för 500pix? 3mm drop är lite lite för mig men för 500kr kan man ju testa.

    Bra jobbar ännu en gång!

    Fredrik aka Skägget

    • Jag köpte dem på http://www.letro.se/ men de är tyvärr slutsålda nu. Var faktiskt av en ren slump att jag hittade dem där. Hade en prisbevakning på dammodellen på prisjakt åt frugan och tack vare den såg jag att även herrmodellen hade gått ner i pris. Var första gången jag beställde på Letro, men jag kan rekommendera dem, allt fungerade perfekt.

  2. Pingback: Upptrampade stigar | Trailupptechlöparen

  3. Pingback: Kolmården Trail Marathon – Premiär i dubbel bemärkelse | Trailupptechlöparen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s