JanuariJakten2014

Jag är ändå relativt färsk som seriös löpare, men det är en sak som de lite mer erfarna löparna poängterar som prio ett under vinterträningen av vad jag läst lite här och där: distans!

Men som traillöpare är inte distans allt. Om jag ska utgå från mig själv så gillar jag att tampas med backar i alla dess former och lutning. Backar erbjuder så mycket för löpningen både om det är uppför och nedför. Därför tänkte jag att det kan vara skoj med en liten utmaning i januari som blir den festliga pricken över distans-i:et. Den där lilla extra kryddan som kanske får dig att ta ut dig någon extra kilometer eller stånka dig uppför en saftigt brant backe eller jublandes bölja ned likt ett snöskred för en sagolikt teknisk skogsstig.

Vad är det då för utmaning? JanuariJakten2014 fungerar såhär:

 • Du kollar hur många höjdmeter du sprang under december månad. Både positiva och negativa höjdmeter.
 • Sen är utmaningen att försöka springa 50% fler höjdmeter under januari. Vill man ta det lite lugnare så satsar man på 25%. Eller så utformar man ett eget mål. Meningen är att man ska jaga fler höjdmeter helt enkelt.

Meningen med JanuariJakten2014 är inte att det ska vara en tävling. Det ska sporra dig själv och andra och då distans och höjdmeter oftast går hand i hand behöver det inte vara något negativt för distansträningen utan snarare positivt.

Min tanke är att man skriver kontinuerligt under januari i min tråd på Jogg.se (http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=37192) eller hashtaggar sina resultat på #januarijakten2014 om man använder twitter eller instagram. Givetvis är det extra skoj om folk lägger in roliga bilder de tagit under träningen med. Vem hittar brantaste backen? Lerigaste backen, stenigaste stigen? Vackraste utsikten?

För mig skulle det fungera såhär: Jag sprang ca 2500 höjdmeter i december. Mitt mål är då alltså att springa 2500 * 1.5 = 3750 höjdmeter under januari. Efter varje träningspass alternativt varje vecka så uppdaterar jag mitt resultat på det här sättet:

 • Antalet höjdmeter avklarade hittills/Slutmål
 • Så om jag exempelvis springer 200 höjdmeter på mitt första pass så uppdaterar jag såhär: 200/3750

Jag hoppas så många som möjligt hänger med på det här så det kan bli en grej man kör årligen! Spännande att se hur många höjdmeter andra springer och förhoppningsvis kan vi sporra varandra att bli bättre och starkare löpare. För min egen del är Axa Fjällmaraton årets stora mål och där lär jag behöva alla höjdmeter jag kan få med mig i ryggsäcken så för mig är det här ett utmärkt sätt att pressa mig lite extra.

Häng på mot nya höjder! =] #januarijakten2014

4 tankar på “JanuariJakten2014

 1. Tjena, vilken trevlig lösning du bjuder på! Tänkte tipsa om Transylvania Trail Traverse som utgår från Brasov i Rumänien. Längsta banan är 100+ km och ca 8500 HM. Ger 4 poäng till UTMB. Bara det är cool.

  Det finns fler distanser, men varför? 😉

  Jag siktar på det som mitt A-lopp för 2014, men det kommer knappast bjuda på bästa medeltempot…

  På återseende!

  Henrik

 2. Tjena!

  Tänkte tipsa om Transylvania Trail Traverse som utgår från Brasov i Rumänien. Längsta banan är 100+ km och ca 8500 HM. Ger 4 poäng till UTMB. Bara det är cool.

  Det finns fler distanser, men varför? 😉

  Jag siktar på det som mitt A-lopp för 2014, men det kommer knappast bjuda på bästa medeltempot…

  På återseende!

  Henrik

 3. Ursäkta sent svar! TTT verkar vara en mäktig upplevelse. För min egen del får jag rikta in mitt fokus på Axa och det känns som att jag kommer att ha fullt upp att träna inför det. Väldigt svårt att få till tid till de riktigt långa långpassen. Ska försöka följa Stigarnas aka Mikael Björks (http://stigarna.se/outlook/nan-slags-agren-kullamannen-kryper-narmare/) råd med back-to-back-pass, dvs kortare långpass två dagar i rad istället. Ha det gött!

  /Johan

 4. Pingback: Axa | Trailupptechlöparen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s